КОКОСОВО МАСЛО – СТУДЕНО ПРЕСОВАНО, НЕРАФИНИРАНО
Кокосово масло или кокосово олио е продукт, получен от плода на кокосовата палма (Cocos nucifera), разпространена най-вече в тропиците. Получава се от вътрешната месеста част на кокосовия орех, която се нарича копра. Процесът включва настъргване и изсушаване на кокосовото месо, внимателното му пресоване при ниска температура и филтрация. Полученият продукт е висококачествено, нерафинирано, неизбелвано кокосово масло (кокосово олио), което е запазило всичките си полезни качества.
Кокосовото масло е естествено наситена мазнина и не съдържа трансмазнини. То е в твърдо състояние под 18°С и се втечнява над 24°С. Устойчиво е на висока температура.
КАК ДА ИЗПОЛЗВАШ КОКОСОВО МАСЛО?
Кокосово масло може да използваш за кулинарни цели – за приготвяне на сурови бонбони, сладкиши, глазури, ястия и печива, добави го в смути, шейк, топли напитки и др. Кокосовото олио подобрява храносмилането и усвояването на мастно-разтворимите витамини, минерали и аминокиселини. Съдържа средноверижни мастни киселини, стероли, витамин Е и др.
Като супер храна. Кокосовото масло е мощен антиоксидант и имуностимулатор, като помага на тялото да се справи с вируси и бактерии. Намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол и предотвратява атеросклерозата.
Кокосово масло за козметични цели. Можеш да използваш кокосово масло за различни цели – в маска за коса с кокосво олио, за овлажняване на кожата, за възпрепятстване стареенето й и образуването на бръчки поради антиоксидантните си свойства.
Съставки: кокосово масло*
*био сертифициран продукт
Средни хранителни стойности за 100г:
Енергийна стойност/ Energy: 900 kcal/ 3698 kJ
Мазнини/ Fats: 99.9 г
от които наситени/ of which saturated: 90.6 г
Въглехидрати/ Carbohydrates: 0 г
oт които ахари/ of which sugars: 0 г
Белтъци/ Proteins: 0.1 г
Влакнини/ Fibre: 0 г
Сол/ Salt: 0 г
Съдържание: студенопресовано кокосово масло от биологично земеделие
Произход: Шри Ланка