Храни за диабетици

храни за диабетици

Живеем в забързан и динамичен свят, изпълнен с дистрес. Хората, диагностицирани с диабет, трябва да бъдат внимателни с менюто си – списъкът с храни за диабетици трябва винаги внимателно да се спазва.

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, свързано с абсолютна или релативна липса на инсулин. Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и е ключ за пренасяне на кръвната захар в клетките, за да се произведе енергия. Липсата на инсулин води до повишение на захарта в кръвта. Ето защо хората, страдащи от диабет трябва да следват специална диета и да се хранят с подходящи храни за диабетици. Това не означава, че разнообразието е ограничено – напротив, хората с това заболяване могат да изготвят богато и питателно меню, с което да поддържат оптимално здраве, стига да се придържат към следния списък с храни за диабетици:

Зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи и карфиол са с високо съдържание на сулфорафан. Това не толкова познато съединение помага за намаляването на оксидативния стрес и съдовите усложнения, свързани с диабет, като сърдечни заболявания и невропатия. Продуктите, подходящи за салата, като спанак и кейл, също влизат към списъка с храни за диабетици, както и аспержите – те са богати на фолати. Според мета анализ, публикуван в Diabetes Research and Clinical Practice, приемът на фолиева киселина може да понижи сърдечно-съдовия риск сред пациенти с диабет тип 2. Краставиците пък са богати на фибри и много вода, които са ценни за здравословното хранене, а авокадото е богато на мазнини.

Мляко и млечни продукти:

Млякото – и прясното, и киселото, съдържат естествена захар, наречена лактоза. Но повечето продукти на пазара съдържат и добавена захар. Затова е важно да наблягаме на качествения продукт с контролиран произход!

Сиренето е един от любимите продукти по нашите ширини, който също доста често присъства на трапезата. Пармезан, рикота, извара – чудесно допълнение за хранителния ви режим при диабет.

Риба и морски дарове

Рибата е сред най-здравословните храни – заредена е с важни хранителни вещества, като протеин и витамин D. Морските продукти са богати и на омега-3 мастни киселини, които са важни за функцията на мозъка и тялото.

Сьомгата е добро решение за менюто на хора с диабет – тя е здравословен протеинов източник, който няма да повиши нивата на кръвна захар. Освен това ще помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт – основна грижа при диабетиците.

Яйца

Яйцата са в основата на редица ястия – предястия, основни, десерти, откриваме ги в почти всяка рецепта. Те са богати на витамини А и Е, както и на омега-3 мастни киселини. Старайте се да ги купувате от контролиран източник, за да се възползвате максимално от полезните им свойства.

Говеждо месо

Както при яйцата, и при месото трябва да съблюдаваме сертифицираността, когато пазаруваме.  Месото от свободно пасящи животни обикновено е с по-малко мазнини и по-високият процент от тях е с противовъзпалителни свойства.

Хляб и ядки

Като подходяща храна за диабетици също можем да споменем ръжения, пълнозърнест или безглутенов хляб. В момента на пазара има богат избор на различни видове и това ще улесни избора ви. Можете да прибавите към диетата за диабетици и различни видове сурови ядки – орехи, бадеми, лешници, до 30 грама дневно.